Χανιά - Ακρωτήρι - Θέρισο

Ο τάφος του Ελ. Βενιζέλου
Ο τάφος του Ελ. Βενιζέλου
Αφήνοντας τα Χανιά, αν κανείς κινηθεί προς την περιοχή του Ακρωτηρίου, μπορεί να επισκεφτεί τους τάφους δύο σημαντικών Ελλήνων πολιτικών, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Η θέση των τάφων προσφέρει, επιπλέον, εξαιρετική θέα προς όλη την πόλη των Χανίων.

Η περιοχή του Ακρωτηρίου δεν περιλαμβάνει μόνο το αεροδρόμιο, τη βάση της αεροπορίας και το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ. Υπήρξε επίσης ένα από τα βασικά κέντρα του κρητικού μοναχισμού και δίνει τη δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς ορισμένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Κρήτης.
Άγαλμα στον τάφο του Βενιζέλου
Άγαλμα στον τάφο του Βενιζέλου
Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων οφείλει το όνομά της στους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλο, γόνους εύπορης οικογένειας των Χανίων, που υπήρξαν διαδοχικά ηγούμενοι της μονής κατά την περίοδο της κατασκευής της (17ος αι.). Με τη μνημειακή πρόσοψη της, το Καθολικό της με τους μεγάλους κίονες και την όλη διάταξη των κτισμάτων της, η μονή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής των απόψεων του μεγάλου αρχιτέκτονα Sebastiano Serlio.
Μονή Γδερνέτου ή Γουβερνέτου
Μονή Γδερνέτου ή Γουβερνέτου
Η Μονή Γδερνέτου ή Γουβερνέτου, αφιερωμένη στην Παναγία Κυρία των Αγγέλων, είναι σημαντικό και ιστορικό μοναστήρι, που περιβάλλεται μάλιστσα από πλήρη εξωτερική οχύρωση. Προσέξτε τις χαρακτηριστικές μορφές στη βάση των κιόνων, στην πρόσοψη του ναού. Όπως και μεγάλο μέρος των μονών της περιοχής, η Μονή Γουβερνέτου συνδέεται με τη δράση του κρητικού Αγίου Ιωάννη του Ξένου ή του Ερημίτη. Πολύ κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται το υποβλητικό ερειπωμένο συγκρότημα του Καθολικού, μέσα σε δύσβατο φαράγγι, καθώς και το σπήλαιο της Αρκούδας, χώρος λατρείας ήδη από την προϊστορική εποχή, στον οποίο βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας.
Μονή Αγ. Ιωάννου του Ερημίτη
Μονή Αγ. Ιωάννου του Ερημίτη

Κοντά στο αεροδρόμιο βρίσκεται και το χωριό Στέρνες. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια ενετικής έπαυλης, ενώ η παραλία κοντά στο χωριό έχει θέα προς το νησάκι - φρούριο της Σούδας. Το φρούριο αυτό, που επιτηρεί την είσοδο στον όρμο της Σούδας, παρέμεινε υπό ενετικό έλεγχο ακόμη και μετά την Τουρκική κατάκτηση το 1669 (έως το 1715, οπότε το κατέλαβαν οριστικά οι Τούρκοι).
Το Μαράθι, αντιστοιχεί στην αρχαία Μινώα, ένα από τα λιμάνια της αρχαίας Απτέρας (έχουν βρεθεί ερείπια κυρίως της Ρωμαϊκής εποχής).
Όσο για την ίδια τη Σούδα, από την οποία περνούν υποχρεωτικά όσοι έρχονται στα Χανιά ακτοπλοϊκώς, τα βασικά της αξιοθέατα δεν θα μπορέσετε να τα ... φωτογραφίσετε. Είναι οι δύο μεγάλες ναυτικές βάσεις, του πολεμικού ναυτικού και η - κατά πολύ μεγαλύτερη - του ναυτικού των ΗΠΑ.
Ξαναγυρνώντας προς την πόλη των Χανίων, μπορείτε να πάρετε το νότιο δρόμο, προς το Θέρισο, που διασχίζει για αρκετά χιλιόμετρα το κατάφυτο φαράγγι. Στη νότια έξοδό του, τον Ιούλιο του 1821, 300 Θερισιανοί απέκρουσαν αποτελεσματικά στρατιωτικό σώμα 5.000 Τούρκων! Το ίδιο το χωριό συνδέεται και με την επανάσταση του Θερίσου του 1905, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που οδήγησε στην παραίτηση του πρίγκηπα Γεωργίου, την κατάλυση της Κρητικής Πολιτείας και αργότερα στην ανεξαρτησία της Κρήτης, και τελικά την ένωσή της με την Ελλάδα (σώζεται ακόμη το σπίτι που χρησιμοποίησε ο Βενιζέλος για στρατηγείο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου